diumenge, 14 de febrer de 2016

Speakit Estat Federal i Unitari.

 Aquest podría ser el text. "Un Estat Unitari és aquell on hi ha un sol centre de poder polític que estén el seu accionar al llarg de tot el territori del respectiu Estat, mitjançant els seus agents i autoritats locals,delegades d'aquest mateix poder central. A més compta amb un sol poder legislatiu que legisla per tot el país, un poder judicial, que aplica el dret vigent a tot el territori de l'Estat i que en el seu si s'estableix una Cort Suprema de Justícia, la qual té jurisdicció a nivell nacional, un sol poder executiu que aquesta conformat per tots els governants (president,governadors, alcaldes ...); i a més compta amb una sola constitució política que regeix en tot el territori i a la qual es troben sotmeses totes les autoritats i habitants de l'Estat.

Un Estat Federal és una agrupació institucionalitzada d'entitats socials relativament autònomes. Generalment associat directament a la conformació d'Estats conformats al seu torn per la reunió de diverses entitats territorials i polítiques. També sol denominar estat federal o república federal i, generalment, té un sistema polític republicà i excepcionalment monàrquic."

Altres definicions:

Es tracta d’un model d’estat centralitzat, les circumscripcions del qual no tenen sobirania pròpia

El govern central cedeix una part de la seva sobirania a altres institucions estatals, que tenen competències polítiques en una part del territori.

A continuació teniu uns textos que defineixen els conceptes de Estat Unitari i Estat Centralista.
  • Podeu tornar a escoltar-los amb el Speakit. Si teniu poblemes de comprensió del català o castellà també es bona aquesta eina.
  • He d´instalar en el pc aquesta eina speakit. Es pot modificar l´idioma, la velocitat o el to de veu. En aquest tutorial explica com instalar-la. https://www.youtube.com/watch?v=Kz8ga6Hq4QY
  • Es treballa la comprensió, la pronunciació e inclús es pot escoltar en altres idiomes.
  • Una vegada descarrega´t el speakit es pot fer servir. Cal subrallar el text que es vol escoltar i a continuació polsar l´icona del speakit. Després contestareu qüestions relacionades amb el tema.

Imatges Inclusió
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deures i controls

  • Treball a classe.